Όσα γνωρίζαμε για τα τροχόσπιτα, είναι ώρα να τα ξεχάσουμε, με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, και αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Ο νέος νόμος ναι μεν αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις στάθμευσης, αλλά σε πολλά σημεία ουσιαστικά απαγορεύει τις διακοπές με αυτοκινούμενο όχημα, προκαλώντας την οργή των ανθρώπων που αγαπούν αυτού του είδους τις διακοπές.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 27 ορίζει ότι απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η δωρεάν φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες, με την επιφύλαξη του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57).
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση απαγορεύεται πλέον η στάθμευση ακόμα και σε δημόσια ή δημοτικά πάρκινγκ ή θέσεις στάθμευσης σε δημόσιο δρόμο. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι υψηλά καθώς κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες και πρόστιμο 300 ευρώ ανά άτομο, το οποίο ενώπιον των δικαστικών αρχών μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 3.000 ευρώ.
Επίσης απαγορεύεται η φιλοξενία περισσότερων του ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου σε ιδιωτικό οικόπεδο, με το πρόστιμο και στις δύο περιπτώσεις να ανέρχεται και πάλι στα 300 ευρώ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις δομές – όπως τα κάμπινγκ – που έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας αυτοκινούμενων ή τροχόσπιτων.
Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Τουρισμού σε συνέχεια δημοσιευμάτων για νόμο 5170/2025 για τα τροχόσπιτα/τροχοκινούμενα. Όπως σημειώνεται, με την επίμαχη διάταξη νομοθετήθηκε το αυτονόητο.
Συγκεκριμένα, αυτό που ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, οι οποίες προστατεύουν, ως αυτονόητα, τα δημόσια αγαθά της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν ρητώς την καταχρηστική χρήση δημόσιου χώρου εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
«Προστατεύουμε δηλαδή το δημόσιο συμφέρον και θωρακίζουμε τη νομιμότητα!» επισημαίνεται.
Επίσης, οι πολίτες/επισκέπτες με τροχόσπιτο μπορούν να σταθμεύουν σε οργανωμένα camping, σε επιχειρήσεις δηλαδή που λειτουργούν νόμιμα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας των επισκεπτών και γενικότερα τις νόμιμες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θέτοντας έτσι ένα τέλος στην καταχρηστική κατάληψη δασών, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα χώρων κοινής χρήσης, από τροχόσπιτα και τροχοκινούμενα οχήματα.
Σημειώνεται ότι η σχετική διάταξη έρχεται ουσιαστικά να εφαρμοστεί σε πλήρη εναρμόνιση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 10 ν. 392/1976 και του άρθρου 7 ν. 4276/2014 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.
Περαιτέρω, στη διάταξη, ρητά γίνεται μνεία ότι, η στάθμευση επιτρέπεται και κατά τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΟΚ, ήδη νομοθετημένου από το 1999, που διατηρείται σε ισχύ και αναφέρει «…Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες...».
Τέλος, προβλέπεται ρητά να επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση ενός τροχόσπιτου (φιλοξενία), ενώ για περαιτέρω χρήση χώρου απαιτείται η δημιουργία επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτόν τίθεται φραγμός στην παράνομη δραστηριότητα επιχείρησης σε βάρος των νόμιμων και με προδιαγραφές αδειοδοτημένων camping.
Post a Comment
To Hondos News σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.